Защо Google Ads и какви рекламни формати има?

03/04/2020

Google е най-голямата и най-използвана търсачка в света. За някои е може би и единствената, която познават. Въпреки това има и други търсачки, алтернативни на Google като Yahoo, Bing, Yandex, Baidu и доста други. Техният пазарен дял обаче, дори взет заедно е доста далеч от този на Google.

Малко известен факт е че първата Търсеща Машина в света не е Google. Tя е създадена 1990 година под името Archie, умалително от “archives” тоест “архиви“. Google се появява 8 години по-късно.

Ерата на Google

Oттогава Google напълно се е преобразил и продължава да се променя и усъвършенства всеки ден. Google използва алгоритми, изкуствен интелект, machine learning, за да сортира милиарди уеб страници и да разбере какво е съдържанието им, в кой бранш се развиват и какво предлагат. Освен за сайтовете, Google има и значителна информация за потребителите. С една дума, той знае за нас много повече, отколкото предполагаме. Да не забравяме, че Google притежава 8 от най-използваните услуги, от които да събира информация за нас.

Именно за това рекламата в Google може да бъде толкова ефективна и успешна. Google има потенциала да свърже точните потребители с най-подходящото съдържание в точния момент.

Всяка секунда в Google се извършват милиони търсения, а по-голямата част от страниците с резултати от търсене включват реклами от Google. Те са изключително ефективен начин за привличане на подходящ, квалифициран трафик към сайта, точно когато хората търсят вашия или подобен бизнес. Google предлага платени реклами, които се показват в резултатите от търсенето или реклами, които се показват на други сайтове чрез дисплейната мрежа и програмата AdSense на Google.

Какви формати има и как да разберем кой е подходящ за нашия бизнес?

В момента Google разполага с три основни формата за реклама, всеки от които има своите предимства. Ето ги и тях:

Search реклами

Тези кампании са най-успешни, ако потребителят вече се интересува от нашия или подобен бизнес. Те са така наречените желани реклами. Над 90% от приходите на Google идват от тях. Намират се в най-горната и в най-долната част на първа страница от резултатите от търсенето (SERP – Search Engine result page). Те са сравнително по-скъпи от другите формати, но често носят по-висока възвръщаемост на инвестициите (ROI) и имат по-висока кликаемост (CTR). Това е така, защото обикновено се намират в долната част на маркетинговата фуния, което значи, че хората са по-близо до конвертиране. В тях потребителят е проактивната страна. Въпреки това, search кампаниите могат да се използват и в други фази на фунията. Разбира се, това трябва да е съобразено в рекламата. Тоест ако целим “awareness“, рекламата ни няма да е толкова конкретна и агресивна. Ще дава по-начална информация за продукта или услугата и ще е поднесена по разбираем начин за целевия потребител, а именно ще е подходяща за човек, който не знае за нашия бизнес.

В search мрежата потребителите отчасти се самосегментират. Таргетирането също е възможно, но не трябва да се прекалява с него. Кампаниите в мрежата за търсене могат да се насочват към потребителите на база на демографски признаци, локация, език на браузъра, устройство, интереси, готовност за покупка, както и спрямо предишни техни интеракции с бизнеса.

Рекламодателите плащат за тези реклами, само когато някой кликне на тях, затова и се наричат PPC (Pay per click). Цените им са базирани на тръжна система. Рекламодателите се състезават за първите места като дават Оферта – bid, което е максималната стойност на клик, която са готови да платят. Това влияе на успеха в търга, но не е най-водещият фактор. Идеята на Google е търсещият да получи възможно най-релевантните резултати, заради това в търга играе роля и т.нар. Качествен рейтинг (Quality score) на рекламата. Измерва се от 1 до 10 и зависи от релевантността на рекламата, което включва ключови думи, текст, предишно представяне на рекламата, CTR, рекламни разширения, както и качество на лендинг страницата, бързина на сайта и т.н. Позицията на рекламата е функция от всичко това.

Видовете реклами в мрежата за търсене са:

Expanded text ads

Това са най–стандартните реклами в Google. Те имат 3 заглавия от по 30 символа и 2 описания от 90 символа, като 3-тото заглавие и 2-рото описание не са задължителни. Дори и добавени, те може да не се генерират в рекламата. Разбира се, ние сме на принципа, ако Google ти дава място, запълни го. Това прави рекламата ви по-обемна, дава ви възможност да изтъкнете още предимства и избутва конкурентите по-надолу в резултатите. Рекламата съдържа също URL адрес и пътека (path).

Responsive text ads

Тези реклами се генерират сами на база на заглавия и описания, които сме заложили. Google оптимизира и избира тези от тях, които са най-успешни. Имаме право да заложим 15 заглавия и 4-ри описания, от които Google да прави комбинации и да тества.

Dynamic search ads

В основата на динамичните реклами е, че Google генерира автоматично заглавието и лендинг страницата (URL) на рекламата, в зависимост от съдържанието на сайта и търсенето на потребителя. Когато заявката за търсене включва ключови думи, тясно свързани със съдържанието на сайта, Google генерира автоматично заглавие и лендинг страницата. По този начин рекламата в по-голяма степен ще отговаря на търсенето на потребителя и вероятността да кликне на нея и да посети сайта е много по-голяма.

Display реклами

Банерите или дисплейните реклами са насочени към мрежа от сайтове, партньори на Google (GDN – Google Display Network). Дисплейната мрежа достига до 90% от потребителите на интернет в световен мащаб посредством милиони новинарски сайтове и блогове, приложения, а също и сайтовете на Google – Gmail и YouTube. Те имат визуално предимство пред search рекламите, които са текстови. За разлика от search рекламите, дисплейните реклами популяризират бранда докато потребителя сърфира онлайн и е ангажиран с друго съдържание. Дават възможност да достигаме до потребители, когато те не търсят или дори не знаят за продукта/услугата. Тоест нормално е и ефективността от тях да е по-ниска, цената им също.

Тези реклами позволяват да се разширява аудиторията и да се търсят нови потенциални потребители. Логично следва, че рекламите в дисплейната мрежа рядко са последен канал преди поръчка, но те са изключително важна част от потребителската пътека и играят важна роля при фазата на запознаване на хората с бизнеса, изграждане на познаваемост на бранда и постигане на повече трафик към сайта. Изключение на това правило правят дисплейни реклами с цел динамичен ремаркетинг, които често могат да бъдат и затварящ канал. Те са насочени към хора, които вече са били на сайта, запознати са с бизнеса и са проявили интерес към даден продукт.

Дисплейната мрежа има за цел да ви помогне да намерите правилната аудитория. Опциите й за насочване са на база Audience (аудитории) и Content (съдържание). Аудиториите включват демография, локация, език на браузъра, устройство, интереси или намерения на потребителите, житейски събития, нови или завръщащи се потребители, ремаркетинг и подобни аудитории (similar audiences). Таргетирането на база съдържание позволява рекламите да се показват на конкретни типове или теми съдържание. Може да изберем определени сайтове, видеа, канали или приложения. Също така имаме опцията да наслагваме тези таргетирания, така правим аудиторията по-тясна и още по-конкретна, но разбира се ограничавайки нейния обхват.

Форматите на дисплейните реклами са:

Банери

Тези реклами дават по-голям контрол върху криейтива. Могат да бъдат, както статични, така и анимирани. Популярни размери са: 728×90px, 300×600px, 300×250px, 336×280px.

Responsive Display Ads

Създаването на адаптивните дисплейни реклами е от части автоматично. За да ги създадете, трябва да въведете рекламните текстове и да добавите изображения и лого, а Google ще тества и оптимизира рекламите и нейните послания за подобряване на ефективността. Те имат най-широк обхват защото имат свойството да запълват всички свободни рекламни пространства. Използват се и за динамичен ремаркетинг.

AMPHTML и HTML5 Ads

Това са интерактивни, по-ангажиращи реклами, които са и по-трудни за правене. Те дават абсолютен контрол върху криейтива и посланията. Трябва да се има предвид обаче, че за да правите такива реклами профилът ви трябва да отговаря на следните изисквания:

– да е открит преди повече от 90 дни;
– да ​има добра история на спазване на правилата;
– да има над 9000$ общо разходи за целия период.

Smart Display

Те са напълно автоматизирани. Имат автоматизирано наддаване, таргетиране и криейтив. За да работят такива реклами акаунта трябва да има най-малко 50 конверсии в дисплейната мрежа или 100 в мрежата за търсене за последните 30 дни. Това е така, защото на алгоритъма са нужни данни, за да направи съответните изчисления.

Видео реклама в YouTube

Видеата са ефикасни източници на трафик и ангажираност, а YouTube е втората по популярност търсачка и едновременно с това рекламен канал, чрез който можете да достигнете до голям брой заинтересовани потребители. Често тези реклами излизат безплатно. Рекламата се таксува, когато потребителят изгледа поне 30 секунди от нея, или извърши друго възможно действие- клик към сайта или друго. За да се създаде видеореклама, видеоклиповете трябва да бъдат хоствани в YouTube.

TrueView In-Stream

Подходящи са ако искате да достигнете хора, които активно гледат видео съдържание. Тези реклами имат възможност за пропускане (skip) след първите 5 секунди. Идеята при тях е важните неща да се кажат в първите секунди.

Discovery Ads

Позволяват ви да покажете видео реклама при търсене в YouTube, като препоръчано съдържание.

Bumper Ads

Кратки видео реклами, които не могат да се пропускат. Форматът е активен за рекламодатели с видео съдържание до 6 секунди.

Още от блога

Трикове за свръхуспешен Black Friday!

Най-чаканият ден за всички онлайн и физически магазини е само след няколко седмици! Да не извлечете най-доброто от възможността за повече продажби и нови потребители е равносилно на престъпление. Първо

⚠ВНИМАНИЕ: До 20 000 лв. безвъзмездно финансиране за нов сайт, онлайн магазин или дигитален маркетинг!

Програма „Решения в областта на ИКТ и киберсигурността в малките и средните предприятия“ е тук. Как можете да извлечете максимума от нея?

Лято: време за почивка и дигитална промяна!

Всички собственици на онлайн магазини знаят, че най-горещият сезон типично не е особено силен от гледна точка на продажби. Хубавото слънчево време подканва хората да прекарват повече време навън и като резултат клиентите са склонни да пазаруват във физически магазини.