Трикове за свръхуспешен Black Friday!

04/11/2022

Най-чаканият ден за всички онлайн и физически магазини е само след няколко седмици! Да не извлечете най-доброто от възможността за повече продажби и нови потребители е равносилно на престъпление. Първо: Вашите конкуренти със сигурност ще го направят и второ: ще трябва да чакате цяла година, за да получите шанс да коригирате своя пропуск. Ето няколко съвета, които ще Ви бъдат от полза за вълната от намаления и сделки, която предстои да ни залее съвсем скоро

Не забравяйте за Cyber Monday

Известен по света като Black Friday, последният петък на ноември е истинско събитие както за всички търговци, така и за техните клиенти. Не по-малко важен като поле за изява е понеделникът след тежкия уикенд - Cyber Monday, който дължи името си именно на факта, че след големия пазар във физическите обекти потребителите се насочват към онлайн отстъпки. С две думи: традиционно се приема, че Black Friday се отнася до големите вериги физически магазини, а Cyber Monday е за изгодно интернет пазаруване. С течение на годините тези разлики не са толкова очевидни, но ще Ви бъде от полза, ако направите отделна кампания специално за Cyber Monday. Можете да удължите времето на същите промоции, да сложите намалени цени на миналогодишни продукти или да затвърдите връзката с потребителите, които са купили нещо по време на Black Friday, със специална оферта само за тях. Тази кампания ще Ви донесе още повече приходи, особено вземайки предвид фактът, че кибер понеделникът все още набира скорост у нас и няма да Ви се наложи да се справяте с много конкуренция.

Подготовка и продукти

Black Friday е мероприятие с несравними размери и за начало трябва да сте убедени, че чисто технически сте готови да се справите с клиентския наплив. Ако Вашият уебсайт има проблеми с потребителската пътека, визуалното оформление или скоростта на зареждане, сега е моментът да ги решите. Колко трафик може да издържи Вашият сървър и колко бързо можете да решите проблема, ако системата спре да работи? Трябва да имате отговори на всички тези въпроси, защото веднъж сблъскали се с лош customer experience точно на този ден, клиентите едва ли ще се върнат отново.

Що се отнася до продуктите: вероятно обмисляте да се насочите към добре познатата стратегия да намалите онези артикули, които и без това събират прах в склада, за да изкарате все пак някакви пари и от тях. В този подход няма нищо лошо, но нашият съвет е да не пропускате шанса да извлечете максимума от най-продаваните продукти във Вашия магазин и да ги предложите на намалени цени. Говорейки за намаления – трябва внимателно да обмислите колко точно % можете да си позволите, за да може в края на кампанията приходите да надвишават разходите. Последното, разбира се, не е задължително – можете да заложите на стратегия с цел набиране на нови клиенти, която да оправдае сегашните загуби в името на бъдеща печалба.

Дигитален маркетинг

Огледайте се – кампаниите за Black Friday започват още от последните дни на октомври. Някои големи вериги обявяват режим на промоции, който обхваща целия ноември, но обикновено повечето бизнеси се фокусират върху последния петък от месеца и последвалия го уикенд или седмицата преди това. Ако изберете тази посока на действие, е добре да привлечете вниманието към бъдещите намаления една седмица по-рано. Заложете на креативни публикации и падащи страници тип „Очаквайте скоро“ и изпратете мейл със сходно съдържание. Не – мейлинг кампаниите не са остаряла практика, всъщност именно на Black Friday те доказват своята непреходна ефективност. Нашият съвет е да предложите специални отстъпки за лоялните клиенти, защото именно сега е моментът да им напомните, че няма да намерят същото отношение и отстъпки при конкуренцията. Ако решите да използвате цялата седмица преди големия уикенд, можете да промотирате различен продукт (или серия от продукти) всеки ден. Ако решите да използвате само последните три дри, заложете на активна маркетинг кампания във всички канали на социалните медии и помислете за падаща страница с таймер.

Black Friday Live

Идеята за шопинг събитие на живо не е нова, но на този етап все още набира популярност и е „запазена марка“ на големи онлайн магазини. Независимо какъв формат ще изберете (подкаст, интервю, живо предаване само с един инфлуенсър и т.н.), потребителите ще получат бонус социално преживяване, което от сега нататък ще свързват с Вашия бранд. Събитията на живо водят до увеличаване на конверсиите, намаляват броя на върнатите продукти и създават силна връзка с аудиторията. Да – те изискват сериозна инвестиция на средства и време (апаратура, платена колаборация с опитни водещи, подготовка на маркетинг кампания и т.н), но в дългосрочен план си заслужават усилията. Можете да направите кратко събитие само за един продукт, който да се предлага на промоция само в рамките на този конкретен евент. Или може да насочите всичките си усилия към едно по-дълго Black Friday предаване на живо, което предварително да популяризирате по всички възможни канали и е времево съобразено с нуждите на потребителите.

И още малко съвети

Не подценявайте потенциалните ползи от безплатна доставка – много онлайн клиенти признават, че тази проста отстъпка е един от основните фактори, определящи тяхната лоялност към даден бранд. Ограничете загубите с конкретна сума за поръчка с такъв бонус, но не я правете прекалено висока – все пак е Black Friday. Обмислете вариант за подаръци или промо код с намаление само за лоялни клиенти. Добавете падащи страници с препоръчани продукти. Помнете, че хаштаговете са един от най-ефективните начини да привлечете внимание към публикациите си, особено в Instagram. След края на лудницата направете разбор на правилните и грешните решения и нахвърляйте няколко идеи за следващата година. Не забравяйте, че професионалистите от дигитална рекламна агенция SFC ще направят всяка една промоция на Вашия бизнес истински Black Friday!

Още от блога

Трикове за свръхуспешен Black Friday!

Най-чаканият ден за всички онлайн и физически магазини е само след няколко седмици! Да не извлечете най-доброто от възможността за повече продажби и нови потребители е равносилно на престъпление. Първо

⚠ВНИМАНИЕ: До 20 000 лв. безвъзмездно финансиране за нов сайт, онлайн магазин или дигитален маркетинг!

Програма „Решения в областта на ИКТ и киберсигурността в малките и средните предприятия“ е тук. Как можете да извлечете максимума от нея?

Лято: време за почивка и дигитална промяна!

Всички собственици на онлайн магазини знаят, че най-горещият сезон типично не е особено силен от гледна точка на продажби. Хубавото слънчево време подканва хората да прекарват повече време навън и като резултат клиентите са склонни да пазаруват във физически магазини.