Лято: време за почивка и дигитална промяна!

16/08/2022

Всички собственици на онлайн магазини знаят, че най-горещият сезон типично не е особено силен от гледна точка на продажби. Хубавото слънчево време подканва хората да прекарват повече време навън и като резултат клиентите са склонни да пазаруват във физически магазини. Привлекателното обещание за бърза покупка и доставчик, който носи продукта до самата врата, не е релевантно за потребителите. В рамките на няколко месеца предимствата на онлайн поръчките се превръщат в техните недостатъци и дигиталните бизнеси трябва да проявят гъвкавост. 

За повече продажби

Все пак има стъпки, които може да предприемем, за да предотвратим твърде големи загуби. Направете разбор на продуктите във Вашия магазин и преценете кои са подходящи за летния сезон. Имайте предвид, че конкурентите Ви по всяка вероятност ще направят същото - постарайте се да представите сезонните артикули в оригинална кампания, която ясно да подчертава техните качества. Помислете в насока летни намаления, но не забравяйте че през последните години потребителите са особено чувствителни по отношение на реалната стойност на предлаганите промоции. Тази загуба на доверие се дължи предимно на неетични практики по време на коледните празници, за това обърнете внимание Вашите оферти да бъдат осезаеми и реални. 

Продукти, които се радват на повече търсене през лятото са: слънцезащитна козметика, слънчеви очила, сезонни дрехи, сезонни обувки, артикули за плажа и къмпинга, строителни материали, охладителна техника, хранителни добавки, които засилват метаболизма, фитнес уреди и много други. В някои случаи летните месеци може да се окажат и Ваши съюзници – последни данни сочат, че онлайн пазаруването бележи покачване точно преди старта на най-тежките горещи вълни, защото хората търсят начини да бъдат максимално подготвени за предстоящите високи температури. По време на самата вълна обаче потреблението търпи изключително сериозен спад - планирайте фирмения график внимателно и следете прогнозата. Идеята за кампании от типа на „Подгответе се за есента“ не е нова, но пък е доказано ефективна, особено когато става дума за тетрадки, сметала, учебници и други училищни пособия. Помислете за начин Вашата оферта да се открои: оригинална реклама, по-ранна дата на стартиране или значително намалени цени – трябва да предложите нещо различно на аудиторията. 

Дигитална трансформация

От друга страна - може да използвате периода на нисък потребителски интерес за анализ и евентуална промяна в онлайн присъствието на Вашия бизнес. Можете да заложите на съвсем леки изменения като например нови банери за уебсайта и Facebook страницата Ви, промяна в цвета, формата и призива на CTA бутона, подобрение в потребителската пътека, прегрупиране на продуктите в конкретни серии, колекции или нов дизайн на тяхното опаковане. Ако се чувствате по-смели и вярвате, че това е правилната посока, можете да инвестирате в чисто нов уебсайт,  различна визуална концепция и нов слоган. Имайте предвид обаче, че всяка генерална промяна трябва да бъде съпроводена със съответната надлежна информационна маркетинг кампания, която ясно да комуникира с клиентите за извършените подобрения. Предупреждаваме, че не всички потребители биха останали доволни от такъв подход – доказано е, че хората не харесват резките промени. Постарайте се уеб трансформацията да е функционална, визуално семпла и преди всичко - ориентирана към нуждите на аудиторията. 

Социални медии

Въпреки че повечето потребители предпочитат да не пазаруват онлайн през лятото, същото не се отнася за присъствието им в социалните мрежи. За добро или лошо времето, което прекарваме в дигиталното пространство, се увеличава с почти 20% и за Вас това е възможност да започнете разговор с бъдещи, настоящи и колебаещи се клиенти. Ориентирайте съдържанието си към теми, обвързани с лятото, използвайте популярни хаштагове като #summertravel, обърнете внимание всички визии, банери, видео материали и техните послания да имат позитивен и сезонен заряд. Заложете на по-ярки цветове и публикации с чувство за хумор тип „меме“ – сега потребителите са на почивка и предпочитат да не се замислят над сериозни въпроси. Използвайте всяка възможност за комуникация и отговаряйте редовно на коментари и запитвания. Основната цел не трябва да бъде увеличаване на продажбите, а засилване на присъствието и разпознаваемостта на Вашия бранд. Не изпускайте шанса да създадете стабилна връзка марка-потребител: тази стратегия със сигурност ще даде финансов резултат, когато настъпи есента.

Приемете летния сезон като период на предизвикателства и възможности, от които Вашия бизнес може да излезе още по-успешен. И не на последно място: горещите дни са време за почивка – наслаждавайте се на една спокойна ваканция и оставете дигиталната страна на нещата на професионалистите от SFC!

Още от блога

Трикове за свръхуспешен Black Friday!

Най-чаканият ден за всички онлайн и физически магазини е само след няколко седмици! Да не извлечете най-доброто от възможността за повече продажби и нови потребители е равносилно на престъпление. Първо

⚠ВНИМАНИЕ: До 20 000 лв. безвъзмездно финансиране за нов сайт, онлайн магазин или дигитален маркетинг!

Програма „Решения в областта на ИКТ и киберсигурността в малките и средните предприятия“ е тук. Как можете да извлечете максимума от нея?

Лято: време за почивка и дигитална промяна!

Всички собственици на онлайн магазини знаят, че най-горещият сезон типично не е особено силен от гледна точка на продажби. Хубавото слънчево време подканва хората да прекарват повече време навън и като резултат клиентите са склонни да пазаруват във физически магазини.