САМИ-М: История за дигитална трансформация

08/06/2022

За  екипа на SFC е истинско удоволствие и голяма отговорност да работи с клиент като САМИ-М. Тази компания присъства на българския пазар за месни и панирани продукти от 1996 г. и потребителите отдавна приемат името ѝ като синоним на качество и незаменим вкус. В началото на нашето сътрудничество на първо място стоеше задачата да направим необходимите стъпки към модернизиране на имиджа на бранда, като същевременно запазим неговото установено през годините индивидуално звучене. Първата крачка към този процес беше да създадем brand book за САМИ-М, който да служи като основа на всяка последваща рекламна дейност.

Защо е необходимо за всеки бизнес да разполага със свой brand book?

Ползите от такава маркетинг разработка са много и дългосрочни. В рамките на индивидуалния brand book подробно са описани всички компоненти за публичното присъствие на една марка – лого и всичко свързано с неговото инкорпориране, цветове, които ще се използват при различни проекти, шрифтове, стил на комуникация в социални и традиционни медии, стил на вътрешна комуникация (оформяне на мейл, бизнес презентации и др). Тези решения се взимат след дискусия  на предварително уточнени ценности, цели и таргет аудитория на бранда и тяхното системно следване допринася за неговата ясна идентичност във физическото и дигиталното пространство.

SFC създаде brand book за САМИ-М, в рамките на който развихме концепцията за цветова палитра и шрифтове, които отразяват най-добре личния почерк на компанията. Разбира се, имайки предвид дългогодишната история на бранда на родния пазар, включихме и голяма част от вече съществуващи продукти като опаковки на продукти, тефтери, транспортни средства и др.

Уеб дизайн и разработка

Въз основа на тази събрана информация преминахме към изграждането на нов самостоятелен уеб сайт на САМИ-М. Заложихме на изчистена концепция за дизайн, която ясно да комуникира необходимата информация с потребителя и да създава чувство за лекота. Специално внимание отделихме на каталога с продукти и добавихме секция „Рецепти“, в която те да бъдат представени в нова, по-достъпна за потребителя, светлина. Следвайки идеята за повече интерактивност, създадохме място за споделяне на интересни факти и новини, които могат да са полезни на читателите, да ги запознаят с производствената дейност на компанията и да предоставят интересна информация за продуктите. Взехме предвид присъствието на САМИ-М в обществения живот и отделихме конкретно пространство за социални дейности, в които бранда взима активно участие.

Дигитален маркетинг

САМИ-М се доверява на SFC и за развитието на дигиталната активност на бранда и най-ефективното му онлайн общуване с потребителите. На месечна база ние заедно решаваме съдържанието, което ще се публикува в социалните канали на компанията – Facebook и Instagram, което включва представяне на нови продукти, реклами, органични постове и други способи, чрез които поддържаме връзката бранд-потребител активна.

Но нека, в крайна сметка, оставим клиентът сам да сподели своето мнение и опит:
Мирослав Райчев - търговски директор на САМИ-М

САМИ-М е бранд с дълга история. Кога усетихте необходимост от дигитален подход към рекламната дейност на компанията?

За нас винаги е било важно посланието и продуктите ни да достигат по възможно най-бързия и ефективен начин до потребителите. Развитието на технологиите промени пътя, по който това се случва, но нашите цели и визия останаха същите. По тази причина за САМИ-М не беше трудно да разшири рекламната си дейност и в онлайн платформи - това беше предизвикателство, което посрещнахме с интерес.  

Как се промени за вас дигиталната среда през последните години?

Със сигурност условията за адекватно онлайн присъствие са динамични и ние предпочитаме да оставим тези активности в ръцете на професионалисти, които се отнасят отговорно към нашите цели като бранд.

Какво е усещането за по-директна връзка с вашите потребители?

Да, това е едно от многото предимства на присъствие в социалните медии – възможността да видиш реакциите на потребителите в реално време. Чувстваме се по-уверени в решенията, които взимаме. 

Защо решихте да се доверите на SFC за вашето дигитално присъствие и развитие?

Приоритет на САМИ-М е винаги да си сътрудничи с партньори, които имат нашето ниво на ентусиазъм и професионализъм.

Как се разви дигиталното присъствие на САМИ-М откакто работим заедно в тази насока?

От една година публикуваме целеви реклами с месечен бюджет във Facebook и Instagram и имаме постоянна дигитална реклама през А1 в Google и Facebook. Получихме реални резултати още в рамките на първото тримесечие. Благодарение на новата визуална и съдържателна концепция на нашите продуктови публикации, значително увеличихме броя на последователите ни в социалните мрежи, както и броя на достигнатите емисии и вече сме си поставили нови, още по-амбициозни цели.

Още от блога

Трикове за свръхуспешен Black Friday!

Най-чаканият ден за всички онлайн и физически магазини е само след няколко седмици! Да не извлечете най-доброто от възможността за повече продажби и нови потребители е равносилно на престъпление. Първо

⚠ВНИМАНИЕ: До 20 000 лв. безвъзмездно финансиране за нов сайт, онлайн магазин или дигитален маркетинг!

Програма „Решения в областта на ИКТ и киберсигурността в малките и средните предприятия“ е тук. Как можете да извлечете максимума от нея?

Лято: време за почивка и дигитална промяна!

Всички собственици на онлайн магазини знаят, че най-горещият сезон типично не е особено силен от гледна точка на продажби. Хубавото слънчево време подканва хората да прекарват повече време навън и като резултат клиентите са склонни да пазаруват във физически магазини.