Научете за Facebook алгоритъма

16/09/2020

Направете Facebook алгоритъма ваш съюзник

Представете си, че алгоритъмът на Facebook е една постоянно обновяваща се карта на разхвърляна гора. Ако не можете да разчетете този пътеводител или използвате старите си познания за него, рискувате бързо да изчерпате всичките си провизии в опит на сляпо да намерите точното място, което търсите, или ако все пак успеете да го откриете, то това да ви коства непростимо много енергия и време, които няма да може да си възвърнете. В този случай нашата карта, алгоритъмът, за който говорим, би изиграла важна роля в изготвянето на прецизен план за действие, което ще ни спести ресурси, време и усилия. Накратко – с тази карта ще успеете да преминете гората по възможно най-прекият и лесен път за вас, който ще ви заведе до правилното място. Звучи обещаващо, нали?

Разбира се, за да успее всеки да се възползва максимално от тази карта, първо трябва да се научи да я разчита. А в последствие и да придобие навика да следи нейните нови варианти. Затова нека започнем да говорим по същество за алгоритъма на Facebook, чиято важност вече разбрахме.

Последното обновление на алгоритъма е от началото на 2020 година. Сякаш предвидил всички големи промени в света той също реши да представи една нова негова версия.

Но кога всъщност се появява първият алгоритъм на Facebook?

Платформата се поява през 2004 г., но едва през 2009 г., когато се създава бутонът „Харесва ми“, той започва да прилича на това, което ние познаваме в момента. Тогава и се появява първият алгоритъм за показване най-напред на по-популярните публикации, а не на най-новите. Оттогава досега Facebook променя алгоритъма си, така че потребителите му да прекарват все повече време в него, тъй като по-дългото ползване е равно е на повече реклами, а те на свой ред – на повече приходи за платформата.

Например една от първите промени в алгоритъма на Facebook е от 2014 г., когато платформата започва да поставя по-долу постове, подканващи потребителите по една или друга причина да ги харесват, иначе казано кликбейт – добър пример са снимките с надписи „Харесай за късмет“ и т.н. Също така през тази година Facebook започва да събира информация от потребителите си колко точно време гледат даден видеоклип, качен директно в платформата, помагащо му да предложи сходни с интересите ни постове. Тогава платформата започва и да поставя по-горе споделени публикации, чиито линкове са най-четени.

Вероятно всички помним момента през 2015 г., когато пък всички страници във Facebook се надпреварваха да приканват аудиторията си да ги впише в своя списък „Виж първо“. През тази година платформата също се обявява против фалшивите новини, като поставя по-надолу постове маркирани като фалшиви. Също така гледаемостта на историите във Facebook започва да влияе на показваните ни публикации.

През 2016 г. пък платформата обръща внимание на тесния кръг от близки на потребителите си, изкарвайки ги на преден план, също както и показване по-напред на публикациите, на които се прекарва повече време дори и без да ги харесваме. Освен това тогава Facebook залага и на функцията си „На живо“, която според статистика генерира 3 пъти повече гледаемост от обикновено видео.

През 2017 г. се появяват така познатите ни реакции, а линковете към статии с прекалено ексклузивни и неверни заглавия започват да се появяват по-надолу. Също така интересна промяна е забраната на страници, разпространяващи фалшиви новини, да закупуват реклами в платформата.

През 2018 г. пък платформата започва да популяризира публикации, провокиращи повече интерес и дискусии, и такива разпространяващи стойности линкове с информация.

През 2019 г. Facebook създава бутонът „Защо виждам това?“, което помага на потребителите да разберат как работи алгоритъмът на платформата, също както и опциите да не се виждат повече публикации на даден потребител или страница, или временно да ги заглушите. Освен това Facebook се приближава още повече до потребителите си, задавайки им въпроси, които подпомагат действието на алгоритъма спрямо интересите им.

През 2020 г. промените са също осезаеми. Видеозаписите биват издърпани по-нагоре, когато са с оригинално съдържание и с продължителност над една минута, а санкции ще са поставяни на страници използвайки кликбейт. Освен това Facebook групите и тяхното съдържание през тази година е на преден план. Но несъмнено най-добрата нова функция на платформата е платените онлайн събития.

Ето и няколко съвета как да използвате алгоритъма на Facebook:

1. Публикувайте в точно време

Използвайте статистиката в платформата, за да определите кога вашата аудитория прекарва най-много време в социалната мрежа. Публикувайте тогава, за да може информацията ви да достигне максимално много хора.

2. Направете видеото приоритет

Както обяснихме по-горе, видеото тази година е високо оценено и вдигнато най-отгоре, когато то е сравнително по-дълго, а съдържанието му оригинално.

3. Отваряйте дискусии

Публикациите с повече коментари биват по-бързо популяризирани.

4. Не подценявайте влиянието на съдържанието на публикациите си

Ако съдържанието, което публикувате не е стойностно, то по-добре да пропуснете самия пост. Не допускайте споделяне на невярна или подвеждаща информация.

5. Публикувайте често

Не допускайте аудиторията ви да забрави за вас. Напомняйте ѝ с какво вие сте важни за тях.

6. Групите са важни

Опитайте да създадете група базирана на страницата ви. Отворете поле за повече дискусии и свързване на аудиторията ви в едно цяло.

7. Използвайте реклами

Рекламите могат да ви донесат много повече нова аудитория и печалба.

8. Напомнете на аудиторията си да ви приоретизира

Подканете ги да включат страницата ви в списъка си „Виж първо“, който ще ви осигури по-голяма гледаемост на публикациите ви.

Още от блога

Трикове за свръхуспешен Black Friday!

Най-чаканият ден за всички онлайн и физически магазини е само след няколко седмици! Да не извлечете най-доброто от възможността за повече продажби и нови потребители е равносилно на престъпление. Първо

⚠ВНИМАНИЕ: До 20 000 лв. безвъзмездно финансиране за нов сайт, онлайн магазин или дигитален маркетинг!

Програма „Решения в областта на ИКТ и киберсигурността в малките и средните предприятия“ е тук. Как можете да извлечете максимума от нея?

Лято: време за почивка и дигитална промяна!

Всички собственици на онлайн магазини знаят, че най-горещият сезон типично не е особено силен от гледна точка на продажби. Хубавото слънчево време подканва хората да прекарват повече време навън и като резултат клиентите са склонни да пазаруват във физически магазини.