Дигитален маркетинг по време на пандемия

02/04/2020

Вирус, вирус вирус…

Информацията за COVID-19 ни залива от всички възможни места – как да си мием ръцете; социално дистанциране; ами ако сме заразени…

Извън личните има и професионални притеснения за собствениците на малък или среден бизнес, които се стремят да сведат до минимум финансовото въздействие и последствията от COVID-19.

Ако сте собственик на бизнес, може би имате въпроси:

– Ще се отрази ли COVID-19 на бизнеса ми?
– Трябва ли да рекламирам бизнеса си?
– Трябва ли да бъда на пазара в този момент?

Разбира се, никой не може, а и не се опитва да ви убеди, че всички извършвани до сега дейности ще продължат по старо му и ще бъдат успешни. Нека бъдем реалисти, това няма как да се случи в създалата се обстановка, но с правилната адаптация към неприятната за всички бизнеси ситуация, може да минимизирате загубите си, да задържите пазарния си дял, а защо не и да го увеличите. Ако сте офлайн бизнес, намерете начин да преминете онлайн. Направата на онлайн магазин може би е добра идея за вас. Не се отчайвайте Нови възможности дебнат отвсякъде.

Какви опции имате?

Опция 1: Да спрете маркетинговите дейности с идеята да намалите разходите си. Така обаче рискувате да изостанете спрямо конкурентите си и да станете поредна жертва на вируса. А истината е, че в момента именно онлайн присъствието е най-силният ви коз.

Опция 2:Да хванете бизнеса за рогата и да приемете ситуацията, като нова възможност чрез която може да изпъкнете.

Сега вероятно си мислите “Да, разбира се, искам да видя резултати, но как да го направя и какви мерки за бизнеса да предприема по време на Коронавируса?”

Ако сте производител на тоалетна хартия или дезинфектант за ръце, вероятно няма нужда да четете повече. В противен случай това е правилен въпрос.

Маркетингови стратегии, на които можете да заложите сега:

1. Социални мрежи.

Ставаме свидетели на масова дигитализация. Дори разглеждаме и добрите стари каталози в социалните мрежи.

В момента хората прекарват повече време в социалните мрежи отвсякога. Учи се вкъщи, работи се от вкъщи, а това води до огромна активност в социалните мрежи.

Увеличава се обхвата и ангажираността в Интернет, а собствениците на бизнес решават да спрат рекламите си именно там?

Рекламирайте бранда си сега, защото вашата целева аудитория скролва в момента.

2. SEO оптимизация.

Поради естеството на вашия бизнес, обичайно ли е вашите потребители да търсят услугата или продукта в Google?

Ако е така, SEO е процес, който може да помогне на сайта ви, да се изкачи на главни позиции при търсене.

Тези от вас, които са запознати със SEO знаят, че това може да отнеме време, освен ако конкурентите ви не спрат своите SEO активности.

Точно това се случва в момента! Това дава шанс на бизнеса ви да скочи нагоре в ранглистата.

3. Реклама в Социалните мрежи и Google

Когато има неприятна ситуация, като тази в момента, много от собствениците на фирми спират рекламите си. Защо да харчите пари за реклама, когато продукта ви не се продава? ГРЕШКА!

На първо място е важно да се отбележи, че НЕ всички потребители затягат портфейлите си. Трябва да представите бизнеса си пред тези, които продължават живота си, както обикновено.

Потребителите, които не харчат пари сега, след приключване на пандемията ще започнат да пазаруват от познати марки, които са проучили или следяли по време на COVID-19, а не от компании, за които не са чували.

Единствената ефективна реклама в момента е в дигиталното пространство. Едва ли някой ще види билборда ви докато се разхожда…

Рекламата в социалните мрежи и Google поддържа вашата марка в дигиталното пространство пред вашата целева аудитория. Така, когато потребителят е готов да закупи дадено нещо, той ще го закупи от вас, а не от конкурента.

Какви са ползите от дигитален маркетинг по време на COVID-19?

Нека разгледаме какви са ползите и какво може да очаквате по време на пандемията.

1. Бъдете винаги на крачка пред конкурентите си.

Всичко, което правите сега, а конкурентите ви не правят, ви слага на крачка пред тях. Мислете за това, което правите в дългосрочен план. Дори да действате бавно, вие пак сте пред тези, които седят на дивана.

2. Научете повече за вашата аудитория.

Винаги е полезно да се проучи клиентската база. Какво ги провокира да купуват? Къде е точката на пречупване? Какво поведение имат? Колкото повече научавате за тях, толкова по-релевантни можете да бъдете в създаването на съдържание, което да ги превърне в клиенти. Така ще можете да задоволите техните потребности и нужди. Ще можете да позиционирате продукта/услугата си спрямо спецификата на потребителя.

3. Насърчете клиентите си да купуват сега!

Много фирми затварят временно заради COVID-19. По този начин се стеснява кръга от предлаганите услуги и продукти. Ако бизнесът ви е отворен, уведомете хората! Те имат нужда да чуят, че вие можете да представите своя продукт или услуга, както обикновено.

4. Мислете за COVID-19, като за УСПЕХ.

Това може би е най-важната полза. Един ден Коронавирусът ще отмине. Когато това време дойде, искате ли да започнете с маркетингът си от нулата? Или да бъдете пред конкурентите си, благодарение на усилията, които сте положили през последните месеци?

Не позволявайте коронавируса да ви спре!

Сега е моментът да определите вашите маркетингови стратегии! В тази ситуация имате възможност да изпъкнете и да имате още по-добри резултати. Мислете в дългосрочен план. Ако сте притеснени и не знаете откъде да започнете, не се притеснявайте. Ние сме тук, за да ви помогнем.

Още от блога

Трикове за свръхуспешен Black Friday!

Най-чаканият ден за всички онлайн и физически магазини е само след няколко седмици! Да не извлечете най-доброто от възможността за повече продажби и нови потребители е равносилно на престъпление. Първо

⚠ВНИМАНИЕ: До 20 000 лв. безвъзмездно финансиране за нов сайт, онлайн магазин или дигитален маркетинг!

Програма „Решения в областта на ИКТ и киберсигурността в малките и средните предприятия“ е тук. Как можете да извлечете максимума от нея?

Лято: време за почивка и дигитална промяна!

Всички собственици на онлайн магазини знаят, че най-горещият сезон типично не е особено силен от гледна точка на продажби. Хубавото слънчево време подканва хората да прекарват повече време навън и като резултат клиентите са склонни да пазаруват във физически магазини.