Sofia Tech Park – ново партньорство и възможности

27/06/2022

Всяка професия има своите предимства. За екипа на SFC най-хубавата страна на нашата работа е възможността да се срещаме всеки ден с амбицирани и дейни хора, които влагат страст и усилия в своите мечти. Понякога се случва пътищата ни да се кръстосат с клиент, чиято сфера на развитие е от значение не само за неговото израстване, но и за обществения живот в страната.

Същност и замисъл

Именно такъв клиент е научно-технологичен комплекс Sofia Tech Park. Мисията на тази уникална за България организация е да насърчава растежа на икономиката, развитието на иновациите, научните открития и тяхното приложение в нашето ежедневие. Всички активности, които се провеждат на територията на Sofia Tech Park, имат за цел създаването на спокойна, вдъхновяваща и продуктивна среда, която да служи като поле за обмен на информация и реализиране на нови идеи. Дейността на STP е да свързва предприемачеството с науката, инвеститорите и институциите, и да подпомага и сътрудничи за намиране на най-прекия път за осъществяване на проекти и идеи за иновативни и конкурентни стоки или услуги.

Ролята на Sofia Tech Park в екосистемата

От своето създаване през 2015 г. STP има за цел да се превърне във водеща институция за иновации и технологии в страната и Балканския регион.  Основните фокус области на парка са ИКТ, науки за живота, зелени енергии, образование, предприемачество и други. Инфраструктурата на STP обединява 11 високотехнологични лаборатории, бизнес инкубатор със startup инициативи, високотехнологични компании и подкрепящи организации, споделени работни пространства, форум и зали за събития и срещи, интерактивен център на науката и технологиите и спортен комплекс. Инкубационната програма на парка е насочена в подкрепа на предприемачеството и иноваторството чрез обучения, менторство, консултации и друга подкрепа, основана на мрежата от контакти и партньорства на STP с организации, институции, фондове, бизнеси и други членове на иновативната екосистема у нас. 

Sofia Tech Park предоставя успешно сътрудничество между изследователи, технологични лидери и иновативни стартиращи фирми. 

Особен акцент в дейността на парка заемат 11-те лаборатории, които са управлявани от независим консорциум - Сдружение за научноизследователска и развойна дейност, който е формиран от научните институции: СУ „Свети Климент Охридски“, Технически университет – София, Съвместен геномен център. Целта на това изключително важно звено от STP е колективна и независима изследователска дейност и развитие на научни проекти, както и предоставяне на лабораторни услуги за бизнеса. Лабораторният комплекс включва: биофармацевтичен лабораторен комплекс – BioPharma: лаборатория за извличане на естествени продукти и синтез на биоактивни съединения, In Vitro лаборатория за оценка на биологична активност и токсичност, лаборатория за фармацевтично развитие и охарактеризиране с дизайн In Silico, лаборатория по биоинформатика - BioInfoTech. STP влага много усилия и в развитието на лабораторията по киберсигурност, лаборатория „Изкуствен интелект и CAD системи“, лаборатория “3D креативност и бързо прототипиране на нови продукти”, МИНОЛаб, лаборатория за високопроизводителни изчисления и лаборатория „Интелигентни и комуникационни инфраструктури“.

Sofia Tech Park полага целенасочени и системни усилия в поддържането и развитието на локалната екосистема на парка, която има за цел новатори и компании да постигнат ползотворно и активно взаимодействие с научния и изследователски потенциал на лабораторните звена с цел успешен научно-технологичен трансфер и създаване на успешни пазарни услуги или стоки.

Sofia Tech Park е разположен на 10 минути от летището и центъра на София. Комплексът разполага с паркинг за над 500 автомобила и зарядни станции за електромобили, детска площадка, спортен център с тенис кортове, спортни съоръжения на открито и много други възможности и удобства, които го правят не просто привлекателно работно място, а втори дом за много от екипите, които се развиват там. 

Нашият принос

Екипът на SFC счита за своя привилегия и отговорност да се включи в процеса на популяризиране на активностите на Sofia Tech Park и участниците в тях. Вярваме, че дейностите на този впечатляващ и мащабен проект трябва да са ярка част от публичното, медийно и дигитално пространство на местно и международно ниво. Тази позитивна информационна кампания ще служи като пример, вдъхновение и насока на всички млади предприемачи и иноватори и ще допринесе за утвърждаване на страната и нашия регион като значим център за развитие на иновациите и технологиите. Развълнувани сме от перспективата за това сътрудничество и проектите, които ще реализираме заедно.

Още от блога

Трикове за свръхуспешен Black Friday!

Най-чаканият ден за всички онлайн и физически магазини е само след няколко седмици! Да не извлечете най-доброто от възможността за повече продажби и нови потребители е равносилно на престъпление. Първо

⚠ВНИМАНИЕ: До 20 000 лв. безвъзмездно финансиране за нов сайт, онлайн магазин или дигитален маркетинг!

Програма „Решения в областта на ИКТ и киберсигурността в малките и средните предприятия“ е тук. Как можете да извлечете максимума от нея?

Лято: време за почивка и дигитална промяна!

Всички собственици на онлайн магазини знаят, че най-горещият сезон типично не е особено силен от гледна точка на продажби. Хубавото слънчево време подканва хората да прекарват повече време навън и като резултат клиентите са склонни да пазаруват във физически магазини.