Оптимизация в търсещите машини (SEO)

В тази статия ще разгледаме как работят търсачките. Ще обясним защо е важно да имаме добра оптимизация в търсещите машини (SEO) и как това се е превърнало в като неизменна част от дигиталната стратегия на всеки бизнес, който има сайт.

Чували ли сте за Аrchie?

Това е една от най-ранните търсещи машини (Search engine -SE). Появява се през далечната 1990 г. под името Archie. Тя дава достъп на потребителите до имена на файлове – уеб страници, и им позволява да ги търсят. Archie обаче не може да установява какво има в тези уеб страници.

Нека пропътуваме 30 години напред във времето и да се върнем в 2020 година, където търсачки като Google, Bing ,Yahoo, Ask.com, AOL, Baidu и Yandex са се преобразили напълно. Тези машини използват изключително сложни компютърни програми, за да сортират множество уеб страници и да разберат какво е тяхното съдържание, в коя ниша се развиват и какво предлагат.  

Защо е важно да имаме добра оптимизация в търсещите машини (SEO)?

Оптимизирането на сайта за търсачки е изключително важна и неизменна част от дигиталната стратегия на всеки бизнес, който има сайт. Това е процес, при който се оптимизира сайтът по начин, удобен и разпознаваем за търсачките, например Google. Той е най-надеждният начин за позициониране на сайта на челни позиции в търсачките. Представлява процесът по подобряване на видимостта на сайт в търсачките чрез неплатени наречени още „органични“ резултати, който включва оптимизация на HTML-кода, структурата, текстовете на сайта и други външни източници.

Ежедневно в най-голямата световна търсачка Google се търсят множество ключови думи и фрази, принадлежащи към даден бизнес. Всеки бизнес иска да се показва възможно най-нагоре в резултатите от търсене, когато хората търсят думи и фрази съответстващи на него. Думите, въведени в търсещата машина, показват, че човекът се интересува от продуктите или услугите точно на такъв бизнес. Именно затова търсенето е толкова удобно. То е начин на бизнеса да се насочва към хора, които вече го търсят. Позволява изграждане на релевантен трафик към сайта. 

Не е изненада, че използването на търсачки, е силно облагодетелствано от Google. Ясен за всички факт е, че той е безспорен лидер на пазара. Други търсачки като Yahoo, Bing и Baidu все още държат малка част от пазарния дял. Въпреки това Google доминира още повече, когато стане въпрос за търсене от мобилни устройства.. Това също не е изненада, като се има предвид достъпността на Google Chrome на мобилни устройства и промените в мобилното индексиране, за да се осигурят резултати с по-високо качество на търсенето и дизайн. 

Как работят търсачките?

Когато се въведе заявка (ключова дума или фраза) търсачката сравнява тази заявка с каталога си от уеб страници и извежда най-добрите съвпадения, които показва на търсещия. Целта е е да създаде най-подходящият списък с резултати. Всички търсачки използват различни софтуери, но начинът им на работа е сходен. Всички те осъществяват 3 основни задачи:

1. Crawling (Обхождане)
. С помощта на т.нар. роботи, паяци и ботове (crawlers, bot, spiders) се изследва съдържанието в страници и линкове. Те прескачат от страница на страница като следват линкове от и към други страници. Те никога не спират и тяхната цел е да намират ново съдържание, което да добавят в Index-a, което е втората основна задача.

2. Index (Индексиране). Индексът е огромен списък с всички уеб страници и цялото намерено категоризирано съдържание. Това е източникът на информация на търсачката. Но не всичко, което намерят търсачките се озовава в Index-a. Страниците попадат в него, едва след като е категоризирано тяхното съдържание и е определено за какво се отнасят.

3. Ranking (Класиране)– Класирането решава кое съдържание е най-полезно за търсещия, като сравнява думи и фрази и търси съвпадащи резултати. Понякога има милиони съвпадения и тук идва ролята на класирането. Точният начин – формулата, по която се класират страниците обаче е Top Secret и е строго поверителна. От значение са думите на страницата, броя на уеб сайтове свързани със страницата (външна и вътрешна линк маса – link building), новост на съдържанието и много други.

Какво да оптимизираме?

Когато търсачката преглежда страница освен това, което ние виждаме на екрана, тя вижда и програмния код HTML. Определени части от кода ú помагат да разбере за какво се отнасят страниците. 

Първата важна част е заглавието на страницата в кода (Meta tags/description and title). Това са вградени съобщения, които помагат на търсачката да определи какво има на страницата. SE вижда заглавието в част от кода наречена <title tag>. За да помогнем на търсачката да индексира правилно страницата, трябва да зададем заглавие, което наистина правилно да описва съдържанието на страницата. Заглавието трябва да е кратко и привлекателно, a описанието около 2 изречения, които съответстват на съдържанието на страницата.

Трябва да се помисли и за текста на самата страница. Добре е да е написан на езика на клиентите, които се опитваме да спечелим и да бъдат използвани думи, които те биха използвали. Използването на ключови думи също е много важно, но не трябва да се прекалява, за да не се счита за спам. Текстът трябва да е уникален, интересен, полезен и релевантен.

Друго важно са изображенията на страницата. Търсачката няма да ги види, но ще види кода, който стои зад тях. За да помогнем на търсачката да идентифицира изображението трябва да му се зададе име, което точно описва какво има на снимката. Освен заглавие на изображенията  в кода може да бъде добавен и алтернативен текст, известен като <alt.tag>, който описва още по-подробно изображението. Това би било полезно и за хора, които използват браузъри, които не показват снимки или за хора с увредено зрение, които използват специални софтуери, за да слушат съдържанието на уеб страниците. По този начин може да им бъде описано какво е съдържанието на снимката, без да виждат самата снимка/изображение.

Има много други показатели на сайта, които могат да се оптимизират и да влияят на неговото класиране в търсачките, някои от които са повече в IT сферата, отколкото в дигиталния маркетинг. Някои от тях са споменати в SEО Част 2

*Автор: Луиза Христова, специалист “Дигитален Маркетинг”

Запиши се за бюлетина ни.

Loading
Loading
popup

Ние ще се погрижим за вашето онлайн присъствие докато вие сте се отдали на заслужена почивка. Нашите летни предложения за дигитален маркетинг и изработка на уебсайт не са за изпускане!

You have Successfully Subscribed!