Оптимизация в търсещите машини – Част 2

В статията SEO (Оптимизация в търсещите машини) обяснихме как работят търсачките, защо е важно да се оптимизира и дадохме няколко основни съвета за оптимизиране на заглавия и мета описания. Голяма част от материята за оптимизиране на търсачки застъпва IT технологии и леко страни от дигиталния маркетинг. Заради това си има и хора, които се занимават точно с това, но всеки уважаващ се маркетолог, все пак трябва да има идея от SEO. 

Няколко задължителни показателя, които дават предимство на сайта

Заради това ще ви запознаем с още няколко задължителни показателя, които дават предимство на сайта: 

Robots.txt и Sitemap.xml. Robots.txt показва кои страници от определен сайт са отворени за индексация, тоест дали е позволено за обхождане от ботовете всичко в сайта и ако не е, кое е с ограничен достъп. Наличието на robots.txt файл е силно препоръчително за всеки сайт, тъй като дава инструкции на ботовете на търсачката. За платформата WordPress, той се генерира автоматично. Ето един пример, как да се забрани администраторския панел за индексация и да се позволи достъпа на всички търсачки:

User-agent: * // – позволява спокоен достъп на ботовете на всички видове търсещи машини.

Disallow: /wp-admin // – забрана за индексация на администраторския панел.

Sitemap: http://yoursite.com/sitemap.xml.gzSitemap.xml е индексната карта на сайта, съдържа подредени всички страници за индексиране. За платформата WordPress, тя се генерира автоматично, чрез плъгини. 

SEF URL адреси (Search engine friendly). Всички URL адреси на страниците в сайта трябва да са Search Engine Friendly. SEF адресите са лесни за запомняне и съдържат ключови думи, които помагат на търсачките. Не трябва да бъдат дълги,  неясни и с допълнителни „get“ параметри. При сайтове на WordPress има модули, които правят адресите SEF. Добра практика е те да бъдат на латиница, дори когато сайтът е на български език. В определени случаи (например в социалните мрежи) при копиране на линк кирилицата се кодира, заради това е хубаво адресите да бъдат транслитерирани към латиница.

Canonical. Хубаво е всички страници в сайта да имат каноничен адрес, тоест препратка към основната версия на страницата. Например ако към основния URL адрес на сайта добавиме произволни (get) параметри, въпреки тях отново да се зареди същото съдържание, а именно това на каноничната (основна) версия на страница на сайта.

Внедрени основни редиректи. Това са основни пренасочвания препоръчително с код за редирект 301. Те пренасочват към основната версия на сайта. Например, ако сайтът е с протокол HTTPS, при проба с HTTP да се пренасочи към основната му версия, а именно първата (HTTPS). Или ако сайтът е без „www“. При проба със „www“ да има настроено основно пренасочване към страницата без „www“.

Резултатите от SEO (оптимизация в търсещите машини)  се влияят от неща както на сайта, така и извън него.

От значение са например отзиви за сайта, публикувани на други сайтове, мнения и препратки от социалните мрежи и др. Препратките (Backlinks) са линкове от други сайтове, водещи към определен сайт. Търсачките могат да приемат тези връзки като знак, че сайтът е с високо качество, което да го нареди по-напред в класиранията. Външната оптимизация е един от най-силните фактори при SEO. Ако сайта има повече и качествена линк маса ще се класира по-напред в търсачката и ще има по-голяма видимост.

Тези връзки, обаче, трябва да бъдат от качествени сайтове, и да имат отношение към продуктите или услугите, които се предлагат. Ако линковете идват от нискокачествени сайтове, без почти никакво съдържание, съществуващи само, за да препращат към други сайтове, търсачката го засича като опит за измама и така сайтът може да бъде оценен още по-ниско. Тоест препратките са отличен начин за оптимизация, стига да са легитимни.

Как да получите линкове към сайта?

– Създавайте отлично съдържание на сайта си. То да бъде толкова значимо и полезно, че други да искат да препращат към вас с цел тяхната аудитория да види вашето съдържание. 

 – Насърчавайте другите да пишат за вас и да споделят ваши линкове, чрез маркетинг на съдържанието или “content marketing”.

– Бъдете споделяеми и в социалните медии, защото търсачките обхождат и линкове от тях.

– Поставянето на линк в даден сайт срещу заплащане също е вариант, който се използва. Важно е този сайт да е релевантен към вашия и да има отношение към продуктите или услугите, които предлагате!

Като заключение може да се обобщи, че целта на SEO е да изведе най-точните и уместни резултати, спрямо ключовите думи в направената от потребителя заявка за търсене. Оптимизациите обаче по никакъв начин не свършват с написаното до тук. Те са труден и сложен процес и се правят от специалисти. И дори и резултатите от добре оптимизирания сайта да се водят органични или неплатени резултати, не се заблуждавайте, че те наистина са такива. Добрата оптимизация изисква пари и поддръжка.

*Автор: Луиза Христова, специалист “Дигитален Маркетинг”

Запиши се за бюлетина ни.

Loading
Loading
popup

Ние ще се погрижим за вашето онлайн присъствие докато вие сте се отдали на заслужена почивка. Нашите летни предложения за дигитален маркетинг и изработка на уебсайт не са за изпускане!

You have Successfully Subscribed!