Две седмици преди началото на първия специализиран форум по роботика и автоматизация – Robotics Strategy Forum 2019, ви разказваме какво да очаквате и защо да го посетите

Подробностите ни разкрива Кристиян Михайлов – съосновател на PARA – Professional Association of Robotics and Automation.

Крис, разкажи ни как се зароди идеята за този форум и какво можем да очакваме?

  • Малко след първия ни доклад за успехите на България в роботиката и автоматизацията за изминалата година, се ровех в групата „Българска индустрия“ във Фейсбук, и там се дискутираше броя на индустриалните роботи в икономиката ни. Веднага написах, че от ПАРА ще дадем възможен отговор, а две седмици по-късно имахме с колегите и първите идеи за форума.
  • На Robotics Strategy Forum целим да отговорим какво е нивото на българската индустрия и къде е нейното място на картата по роботика и автоматизация през погледа на бизнеса, образованието и държавата. За сравнение от 10 млрд. долара БВП през 1988г. сме достигнали до 67 млрд. долара БВП през 2019. Всичко това с 2 млн по-малко население. Автомобилната и ИТ индустриите ни са водещи износители на продукти и услуги със средна до висока добавена стойност и имат силно подпомагащо действие към цялото ни БВП. Подобни позитивни насоки са един от двигателите да разгледаме какво се случва на макро ниво с това събитие. Организираме го заедно с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и под домакинството на Интер Експо Център. Основни спонсори са Фесто България, Ocado Technology и Uber.

Какво е мястото на българския бизнес в Западните Балкани и по-специално робо сектора?

  • Вярваме, че България може да бъде технологичен хъб на Балканите и да диктува бизнес правилата в сферата на иновациите. Екипът ни вижда, че в рамките на пет години е напълно възможно най-доброто от света да бъде привлечено тук. По данни на БТПП България е 5-та на Балканите по размер на износа (данни от 2018-та), като износа ни на стоки в рамките на 10 години се е увеличил двойно. На нашата територия в последните близо 5 години имаме бурна индустриализация, в това число продажба на CNC машини, роботи и лентови транспортьори. Българската компания Giga Automata създаде първия български кобот, който за сумата от под 10 хиляди лева може да работи над 30 хиляди човекочаса. С подобни примери ни очаква светъл път на българската индустрия на Балканите.

Какво се очаква да видим по време на форума?

  • Събитието ще бъде представено от международен лектор в лицето на Алекс Харви – Генерален мениджър автоматизация и вградени системи, Ocado Technology. Алекс  отговаря за развойната дейност, разработката и поддръжката на иновативния софтуер и системи, които са в основата на патентовано решение Ocado Smart Platform (OSP). По време на събитието зрителите ще могат да чуят дискусии свързани с иновации в сферата на производството представени от компании като Фесто и АББ, да разгледат експо частта, както и да създадат нови бизнес партньорства. Събитието ще стартира от 9 сутринта, с ранна регистрация от 8:00. Повече за събитието може да се разгледа на https://www.robostrategy2019.para.expert

*Интервюто подготви Дари Дончева, Консултант Маркетинг, Реклама и Бизнес Развитие