Robotics strategy forum 2019 – поглед отблизо към първия форум по роботика

Две седмици преди началото на първия специализиран форум по роботика и автоматизация – Robotics Strategy Forum 2019, ви разказваме какво да очаквате и защо да го посетите.

Подробностите ни разкрива Кристиян Михайлов – съосновател на PARA – Professional Association of Robotics and Automation.

Крис, разкажи ни как се зароди идеята за този форум и какво можем да очакваме?

– Малко след първия ни доклад за успехите на България в роботиката и автоматизацията за изминалата година, се ровех в групата „Българска индустрия“ във Фейсбук, и там се дискутираше броя на индустриалните роботи в икономиката ни. Веднага написах, че от ПАРА ще дадем възможен отговор, а две седмици по-късно имахме с колегите и първите идеи за форума.

На Robotics Strategy Forum целим да отговорим какво е нивото на българската индустрия и къде е нейното място на картата по роботика и автоматизация през погледа на бизнеса, образованието и държавата. За сравнение от 10 млрд. долара БВП през 1988г. сме достигнали до 67 млрд. долара БВП през 2019. Всичко това с 2 млн по-малко население. Автомобилната и ИТ индустриите ни са водещи износители на продукти и услуги със средна до висока добавена стойност и имат силно подпомагащо действие към цялото ни БВП. Подобни позитивни насоки са един от двигателите да разгледаме какво се случва на макро ниво с това събитие. Организираме го заедно с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия и под домакинството на Интер Експо Център. Основни спонсори са Фесто България, Ocado Technology и Uber.

Какво е мястото на българския бизнес в Западните Балкани и по-специално робо сектора?

– Вярваме, че България може да бъде технологичен хъб на Балканите и да диктува бизнес правилата в сферата на иновациите. Екипът ни вижда, че в рамките на пет години е напълно възможно най-доброто от света да бъде привлечено тук. По данни на БТПП България е 5-та на Балканите по размер на износа (данни от 2018-та). Износът ни на стоки в рамките на 10 години се е увеличил двойно. На нашата територия в последните близо 5 години имаме бурна индустриализация, в това число продажба на CNC машини, роботи и лентови транспортьори. Българската компания Giga Automata създаде първия български кобот, който за сумата от под 10 хиляди лева може да работи над 30 хиляди човекочаса. С подобни примери ни очаква светъл път на българската индустрия на Балканите.

Какво се очаква да видим по време на първия форум по роботика?

– Събитието ще бъде представено от международен лектор в лицето на Алекс Харви – Генерален мениджър автоматизация и вградени системи, Ocado Technology. Алекс отговаря за развойната дейност, разработката и поддръжката на иновативния софтуер и системи, които са в основата на патентовано решение Ocado Smart Platform (OSP). По време на събитието зрителите ще могат да чуят дискусии свързани с иновации в сферата на производството представени от компании като Фесто и АББ. Също така и да разгледат експо частта, както и да създадат нови бизнес партньорства. Събитието ще стартира от 9 сутринта, с ранна регистрация от 8:00.

Повече за събитието може да се разгледате на официалния сайт на събитието. А с какво ние от Sales Force Consulting допринесохме за първия форум по роботика – вижте тук.

*Интервюто подготви Дари Дончева, Консултант Маркетинг, Реклама и Бизнес Развитие

Запиши се за бюлетина ни.

Loading
Loading
popup

Ние ще се погрижим за вашето онлайн присъствие докато вие сте се отдали на заслужена почивка. Нашите летни предложения за дигитален маркетинг и изработка на уебсайт не са за изпускане!

You have Successfully Subscribed!