Мобилно приложение за бизнеса ви?

03/03/2021

Уеб сайтът е най-важната дигитална визитка на един бизнес. Вероятно мислите, че неговата структура, съдържание и дизайн са основни за доброто му представяне в онлайн пространството. Но нека не забравяме забързания ход в развитието на технологиите – ключова част за успешния уеб сайт в днешно време е неговата адаптивна мобилна версия.

Знаете ли, че 48.2% от целия трафик към уеб сайтове в света идва от мобилни устройства? А знаете ли, че 52% от сърфирането в интернет също е през мобилни устройства? Защо да не се възползвате от тези тенденции?

Мобилното приложение може да бъде просто адаптирана версия на оригиналния уеб сайт за мобилно устройство или апликация с много нови функционалности. Тези функционалности, достъпни единствено от мобилно приложение, могат да се изразяват в push известия, дори когато сте офлайн, различни визуални ефекти, както и нови опции.

Мобилните приложения са вид софтуер, специално разработен за смартфони и таблети. Те биват Native и Hybrid според техните технически спецификации. Ето и по какво се различават те:

Native приложения

▶ Разработките на Native приложения могат да работят само с една операционна система. Така че ще бъде нужно да разработите две отделни версии на вашата апликация, ако желаете тя да работи както с Android, така и с iOS.

▶ Именно заради двете си разработки, Native приложенията биват предпочитани със своята бързина и прецизност на работа. Това се дължи на двете различни версии, които допринасят за по-добро цялостно потребителско изживяване, тъй като са съобразени с характеристиките на дадената система, както и с нейния интерфейс.

▶ Освен това този вид апликации има възможността да се възползва от функционалностите на даденото устройство като камера, календар, гласово търсене и други. Това прави възможностите им много по-широки, а изживяването много по-приятно.

▶ Native приложенията са много по-лесно откриваеми за потребителите, тъй като те могат да се появяват на по-горна позиция в магазина за приложения на операционната система. Но за този вид апликации е нужно да преминат процес на одобрение преди публикуване, както и при всяка тяхна актуализация.

▶ Те могат да работят и офлайн. Освен това в тях могат да се правят и дигитални плащания в рамките на акаунта на потребителя, при желание от негова страна.

▶ Изискват разрешение за push известия, които потребителите да получават дори когато приложението не е отворено.

Hybrid приложения

▶ Този вид приложения са комбинация между Native апликациите и уеб приложенията. Инсталират се като Native, но същността им напомня за уеб.

▶ Hybrid приложенията са мултиплатформени, което значи, че за тях не е нужна разработка на две отделни версии. Едно Hybrid приложение ще работи еднакво както за Android, така и за iOS.

▶ Изискват по-малко разходи, именно поради липсата на нужда от две версии на приложението. За сметка на това обаче потребителското изживяване е намалено, тъй като апликацията не е разработена специално за дадена операционна система.

▶ Native приложенията са много по-лесно откриваеми за потребителите, тъй като те могат да се появяват на по-горна позиция в магазина за приложения на операционната система. Но за този вид апликации е нужно да преминат процес на одобрение преди публикуване, както и при всяка тяхна актуализация.

▶ Връзката с интернет по време на работа с Hybrid приложения е задължителна.

▶ Hybrid приложенията също могат да използват функционалностите на даденото устройство, но по-ограничено.

Приложенията за мобилни устройства се различават също и по техните бизнес модели. Ето и какви са те:
Premium

В този модел потребителят трябва за заплати приложението, за да го изтегли.

Безплатно

Този вид модел не изисква никакво плащане от страна на потребителя. Този модел е предпочитан, тъй като е най-често избираният от масовия потребител, а доходите от реклами са добри.

Freemium Model

Това е най-разпространеният вид модел. Тези приложения потребителите могат да изтеглят и ползват безплатно, като някои от техните функции са достъпни само при заплащане.

Приложенията за мобилни устройства са една чудесна възможност за вашия бизнес, от която можете да се възползвате. Екипът на SFC ще ви помогне в правилния избор и разработка на успешна апликация.

Още от блога

Трикове за свръхуспешен Black Friday!

Най-чаканият ден за всички онлайн и физически магазини е само след няколко седмици! Да не извлечете най-доброто от възможността за повече продажби и нови потребители е равносилно на престъпление. Първо

⚠ВНИМАНИЕ: До 20 000 лв. безвъзмездно финансиране за нов сайт, онлайн магазин или дигитален маркетинг!

Програма „Решения в областта на ИКТ и киберсигурността в малките и средните предприятия“ е тук. Как можете да извлечете максимума от нея?

Лято: време за почивка и дигитална промяна!

Всички собственици на онлайн магазини знаят, че най-горещият сезон типично не е особено силен от гледна точка на продажби. Хубавото слънчево време подканва хората да прекарват повече време навън и като резултат клиентите са склонни да пазаруват във физически магазини.