Какво е лендинг страница?

05/11/2020

Нуждаете се от лендинг страница? Или искате да разберете повече за нея и нейните функции?

Нека обясним накратко.

Какво е лендинг страница и каква е нейната функция?

Лендинг страницата, още наричана целева страница, е форма на уеб сайт, използвана като маркетинг инструмент. Тя е първата уеб страница, която потребителят вижда при отваряне на даден уеб сайт. Може да се достигне до лендинг страница с текстова реклама и линк към нея, рекламен банер, реклама в социалните мрежи и други. Основната разлика на лендинг страницата от уеб сайта е, че тя не е предназначена за общо ползване. Също така нейната функция приключва с извършването на действие от страна на потребителя.

Целта на лендинг страницата може да бъде събиране на информация за потребителя, насочване към определен продукт или услуга, приканване към регистрация, покупка, абониране за бюлетин, отваряне на връзка и други. Доколкото уеб сайтът дава възможност на потребителя да разгледа множество страници с различна информация, то лендинг страницата не дава поле за „бягство“ на клиента към друга страница. Поради тази причина основната ѝ функция е да конвертира потенциалните клиенти в реални такива.

Как да създадем добра лендинг страница?

Първото нещо, на което трябва да обърнете внимание при изготвяне на лендинг страница е дизайнът. Той трябва да се различава от дизайна на основния уеб сайт и да приканва потребителите към извършване на желаното от вас действие. За целта се прилагат ярки цветове върху бутоните, линковете и другите спомагащи за действието функционалности. Също така се използват по-големи шрифтове и изображения.

Заглавието и текстът са другата основна част на лендинг страницата. Те трябва да бъдат атрактивни, но ненатрапчиви и информативни, но не колкото страницата в уеб сайта ни, която обяснява услугата. Потребителят не трябва да губи време в прекалено дълго четене на лендинг страницата, той трябва да разбере нужното, за да извърши действието, което искаме от него.

Обърнете достатъчно внимание на смисъла на вашия текст. Той трябва да обяснява кратко и ясно защо потребителят трябва да се възползва точно в този момент от дадената услуга или продукт, да впише своите данни за бюлетин, да се регистрира, да отвори връзка или друго. Бъдете интересни, забавни, но не бягайте твърде много от информативния тон.

Може да изпробвате и следните хитринки за повишаване на доверието на потребителя към вас: поставете логата на компаниите, с които работите; поставете статистика за работата ви досега; покажете мнението на лоялните ви клиенти за вас.

Направете лендинг страницата интересна и задържаща вниманието на потребителите, но не прекалено натрапчива. Оставете въздух на потребителя между изображенията и/или видеото и текста.

Най-голямата цел на една лендинг страница е потребителят да завърши действието, което желаем. А това зависи от нейния цялостен вид. Създайте я спрямо критериите, които ви показахме. Или заявете консултация с екипа от професионалисти на SFC и ние ще изтогвим детайлно вашия проект!

Още от блога

Трикове за свръхуспешен Black Friday!

Най-чаканият ден за всички онлайн и физически магазини е само след няколко седмици! Да не извлечете най-доброто от възможността за повече продажби и нови потребители е равносилно на престъпление. Първо

⚠ВНИМАНИЕ: До 20 000 лв. безвъзмездно финансиране за нов сайт, онлайн магазин или дигитален маркетинг!

Програма „Решения в областта на ИКТ и киберсигурността в малките и средните предприятия“ е тук. Как можете да извлечете максимума от нея?

Лято: време за почивка и дигитална промяна!

Всички собственици на онлайн магазини знаят, че най-горещият сезон типично не е особено силен от гледна точка на продажби. Хубавото слънчево време подканва хората да прекарват повече време навън и като резултат клиентите са склонни да пазаруват във физически магазини.