Какво е дигитален маркетинг и защо бизнесът се нуждае от него?

30/05/2022

Времената се промениха и дори начинът, по който фирмите подхождат към своите клиенти, се промени. Традиционният маркетинг направи крачка назад и представи ново лице пред индустрията. Интернет създаде изцяло нов пазар. Дигиталният маркетинг се превърна в норма за успех и ако не участвате, Вашият бизнес няма да расте в бъдеще.

Дигиталният маркетинг може да донесе много възможности, растеж и повече продажби. В крайна сметка, Вашата цел като собственик на бизнес е да увеличите печалбата си.

Ако искате да видите подобрения във вашия бизнес или да увеличите продажбите си, трябва да се замислите за дигиталният си маркетинг.

Какво е дигитален маркетинг?

Дигиталният маркетинг, наричан още онлайн маркетинг, се отнася до всички маркетингови дейности, които се извършват в интернет. Бизнесът използва дигитални канали като търсачки, социални медии, имейл и други уебсайтове, за да се свърже с настоящи и бъдещи клиенти. Това включва и комуникация чрез текстови или мултимедийни съобщения.

Различни видове дигитален маркетинг
  • PPC или плащане на кликванеТова е маркетингова стратегия, която ще привлече платен трафик към вашия бизнес уебсайт. Рекламодателят плаща на издателя при всяко кликване върху неговата реклама.
  • Социални медии: включва платформи като Facebook, Instagram и др. Тези платформи се използват от бизнеса за популяризиране на тяхната марка чрез създаване на ценно съдържание. Това е и мястото, където собствениците на бизнес могат да общуват със своите клиенти.
  • SEO: Това е маркетингова стратегия, която изисква от фирмите да се съсредоточат върху повишаването на класирането на своите уебсайтове, за да увеличат трафика си. Колкото по-високо се класира уебсайтът ви в SERP на Google, толкова повече са шансовете да развиете марката си.
  • Маркетингово съдържание: Това е стратегия, която позволява на бизнеса да предоставя на клиентите си ценно съдържание, вместо да им предлага продажби за техния продукт. Маркетингът на съдържанието се фокусира върху стойността и създаването на съдържание, което ще привлече клиенти.
  • Видео маркетинг: Видеото е най-популярната медия, разпространявана онлайн. Това е ефективно маркетингово съдържание, което ще привлече повече клиенти към вашия бизнес. Можете да използвате видео маркетинг по много начини. Можете да го използвате за популяризиране на Вашата марка или продукт, за показване какво се случва зад кулисите на Вашия бизнес, споделяне на истории и препоръки.
  • Имейл маркетинг: Това е една от най-старите форми на дигитален маркетинг, която има най-високата възвръщаемост на инвестициите. Тя включва изпращане на персонализирани имейли до целева аудитория или предишни клиенти.
Защо дигиталният маркетинг е толкова важен за Вашият бизнес?

Има 4,3 милиарда потребители в интернет. Броят се увеличава постоянно.Вашият бизнес се нуждае от предлагане, за да намери клиенти, а онлайн пазарът е най-добрият начин това да се случи. Също така, дигиталният маркетинг е по-достъпен от традиционния маркетинг. Ако сте бизнес с ограничени ресурси, харченето на средства за традиционното рекламиране не е достатъчно. Дори необходимостта от отпечатване на флаери за вашия бизнес е скъпо и отнема много време. Много фирми твърдят, че правенето на онлайн реклама, независимо дали е платена или безплатна, има по-добра възвръщаемост на инвестициите. Възможно е да имате по-висок процент на конверсия или възвръщаемост на инвестицията, защото повечето от клиентите ви могат да Ви видят онлайн.

Друга причина, поради която трябва да имате дигитален маркетинг е, че трябва да изградите взаимоотношения с клиентите си. Един жизненоважен аспект на дигиталния маркетинг е обслужването на клиентите. Това означава, че маркетинговите експерти изграждат взаимоотношения с клиентите, като се обръщат към тях, за да отговорят на техните запитвания, да разрешат проблеми, които срещат относно даден продукт и да ги превърнат в лоялни се клиенти. Дигиталният маркетинг ще даде на Вашия бизнес шанс да изгради добра репутация. Позволява Ви да покажете на клиентите си от какво се състои вашият бизнес и как можете да им помогнете с техните нужди.

Милиони компании се възползват от услугите на маркетинговите компании, Вашите конкуренти го правят! Те също така се утвърждават онлайн и привличат повече трафик към сайта си.

Както можете вече да предположите, дигиталния маркетинг е от решаващо значение за оцеляването на днешния бизнес. Трябва да представите бранда си на по-голяма аудитория, ако искате бизнесът Ви да расте. Дигиталният маркетинг може да звучи страшно в началото, но ако отделите време да научите за него, ще видите, че Вашата компания има още много потенциал

Още от блога

Трикове за свръхуспешен Black Friday!

Най-чаканият ден за всички онлайн и физически магазини е само след няколко седмици! Да не извлечете най-доброто от възможността за повече продажби и нови потребители е равносилно на престъпление. Първо

⚠ВНИМАНИЕ: До 20 000 лв. безвъзмездно финансиране за нов сайт, онлайн магазин или дигитален маркетинг!

Програма „Решения в областта на ИКТ и киберсигурността в малките и средните предприятия“ е тук. Как можете да извлечете максимума от нея?

Лято: време за почивка и дигитална промяна!

Всички собственици на онлайн магазини знаят, че най-горещият сезон типично не е особено силен от гледна точка на продажби. Хубавото слънчево време подканва хората да прекарват повече време навън и като резултат клиентите са склонни да пазаруват във физически магазини.