Facebook Ads или Google Ads?

19/10/2020

„Къде да направя своята реклама?“ вероятно е най-честият въпрос на собствениците на бизнес, а „Facebook или Google.“ – най-честият отговор на маркетолозите. Но как да изберем правилното място за нашия бизнес? Къде ще бъде по-печелившо и ефективно? Нека разгледаме двата варианта, за да хвърлим малко светлина около възможностите им.

Facebook Ads

Нека започнем от факта, че Facebook е социална мрежа. Това значи, че потребителите ѝ не я използват, за да търсят решение на проблемите си чрез закупуване на дадени продукти или услуги. Главната причина мрежата да бъде потребявана е конумикацията с близки и приятели. Това е мястото, на което можеш да изразиш себе си и да опознаеш другите, базирано на публикациите им. Нека не забравяме, че Facebook може да се похвали с над два милиарда действащи потребители, от които над милион българи. Това е една сериозна бройка, която трябва да имаме предвид, когато сме решили да изберем рекламата в тази мрежа.

Може би най-големият плюс на платформата е, че рекламите в нея могат да бъдат таргетирани към определена ниша от хора, които имат даден интерес. Така можем да изберем да представим нашата реклама само на подбрани потребители, които се интересуват от нашия продукт или услуга. Така възможността за положителен резултат от реклмата ни се увеличава драстично.

Къде могат да се появяват Facebook реклами? Рекламите могат да бъдат показвани директно в платформата, в Instagram или Messenger.

Под каква форма могат да бъдат? Рекламите могат да се появяват под различни мултимедийни форми – налични за всички устройства снимки, цели албуми, видео или статии в New Feed, които потребителите могат да харесват или коментират, или банери, налични единствено в широкоекранната версия на платформата.

Как действа рекламата тук? Както вече споменахме, във Facebook потребителите не търсят решение на дадени проблеми. Затова рекламата в тях трябва да им покаже какъв е техният проблем и как точно нашият бизнес може да го разреши. Тук рекламите не „улавят“ вече готовите за решение на проблема потребители, те се концентрират върху аудитория, която не знае какъв е техният проблем.

Разбира се, възползвайки се от тези специфики по най-добрия начин, ние можем да бележим дори по-печеливш резултат от очаквания.

Google Ads

Google е най-голямата търсачка в света, което преполага изключително много потребители, чиято бройка дори не можем да си представим. Google показва резултати за три милиона търсения само в минута. Тук потребителите търсят нещо, тъй като вече имат проблем и искат да го разрешат. Тоест Вашата работа тук е да им предложите бизнеса си като възможно най-доброто решение за тях.

Google рекламите имат много формати, от които може да се възползвате. Нека разгледаме някои от най-популярните.

Какви видове реклама предлага Google? За разлика от Facebook тук не можеш да избереш дадена таргет аудитория. Рекламата в търсачката на Google работи с набор от ключови думи. Целта да изберете най-подходящите ключови думи, за да бизнесът Ви излиза пръв при търсенето им в Google.

Друг вариант за Google реклама е видео рекламата в YouTube. Тя се показва в началото или по средата на видеоклипове, като налагат задължително гледане от потребителя по няколко секунди, които не могат да бъдат пропуснати. Задължителното време за гледане може да бъде само част от рекламата, като след изминаването им, тя може да се пропусне или задължителна да бъде цялата реклама в случай, че е по-кратка. Целта на рекламата тук е да заинтригува потребителя толкова, че той да кликне върху нея, което да го пренасочи в уеб сайта на бизнеса. В YouTube също воже да бъде сложен банер, който по желание може да се показва при вървене на видео рекламата.

Ефективно решение е и реклама в дисплей мрежата, която представя рекламни банери в уеб сайтове. Те могат да бъдат видеоклипове или изображения в графични визии, които подканват потребителите на кликнат върху тях, което пък ще ги пренасочи в уеб сайта на рекламирания бизнес. Банерът може да бъде хоризонтален или страничен в зависимост от разположението му на страницата.

Множеството потребители на Google предразполагат към висока ефективност на рекламите. Ако изготвите своята реклама така че да привлече вниманието, без да е натрапчива, но и да предлага най-доброто решение, то със сигурност ще останете доволни.

Изберете Facebook Ads или Google Ads след като добре обмислите целите на Вашата реклама, резулататите, които искате да постигнете и каква стратегия искате да използвате. Ако все пак още не сте сигурни или имате някакви въпроси, ние, от SFC, сме на среща за консултация!

Още от блога

Трикове за свръхуспешен Black Friday!

Най-чаканият ден за всички онлайн и физически магазини е само след няколко седмици! Да не извлечете най-доброто от възможността за повече продажби и нови потребители е равносилно на престъпление. Първо

⚠ВНИМАНИЕ: До 20 000 лв. безвъзмездно финансиране за нов сайт, онлайн магазин или дигитален маркетинг!

Програма „Решения в областта на ИКТ и киберсигурността в малките и средните предприятия“ е тук. Как можете да извлечете максимума от нея?

Лято: време за почивка и дигитална промяна!

Всички собственици на онлайн магазини знаят, че най-горещият сезон типично не е особено силен от гледна точка на продажби. Хубавото слънчево време подканва хората да прекарват повече време навън и като резултат клиентите са склонни да пазаруват във физически магазини.