Бизнесът и социалните мрежи

Mаркетингът в социалните медии измества конвенционалния и със всеки изминал ден печели хиляди фенове, по целия свят. По последни данни, над 3.8 милиарда души по света използват социални мрежи и голяма част от тях прекарват ежедневно часове наред в тях. Но защо това е така?

Социалните мрежи ни дават възможността да се свързваме с хората навсякъде и по всяко време

Социалните мрежи ни дават възможността да се свързваме с хората навсякъде и по всяко време  да обменяме информация, да изразяваме мнения, да споделяме идеи и общи интереси, да създаваме сами свое собствено съдържание, което да разпространяваме. Освен всичко това, обаче социалните мрежи са и нашата лична новинарска емисия. Благодарение на тях, ние имаме възможност да получаваме информация за всичко , което ни интересува само с един клик. Срещу направен „лайк” на съответната страница, можем да бъдем сигурни, че ще имаме най-актуалната информация. Минава време, докато в новинарските емисии достигнат горещите материали или докато редакционният екип подготви следващия брой на любимия ни вестник или списание, а в социалните мрежи, ние четем новините, още докато те се случват. Освен това имаме възможност директно да ги коментираме.

Сами да участваме в процеса по създаване и разпространение на съдържанието

Социалните мрежи ни дават възможността сами да участваме в процеса по създаване и разпространение на съдържанието и така ние не сме просто зрители или читатели, а участници. Освен това, социалните мрежи ни дават възможността сами да избираме какви новини да достигат до нас. Бумът на социалните медии не остана незабелязан от маркетинговите специалисти, които в лицето на новия комуникационен канал, откриха възможността да достигнат до милиони хора, по целия свят. Ето защо присъствието на Вашия бизнес в социалните медии е толкова силен имиджов инструмент за популяризация и реклама.

Социалните мрежи – провеждане на различни маркетингови кампании

Освен това, социалните мрежи са „плодородна почва“ за провеждане на различни маркетингови кампании. Чрез създаването на корпоративна страница във Facebook, например, Вие веднага ще привлечете вниманието на нови, потенциални клиенти. Преди това да се случи, обаче Вие трябва да бъдете сигурни, че имате подходяща стратегия, съобразена с нуждите на Вашия бизнес, с която да ангажирате потребителите с актуална информация, полезни новини и съвети, а така също аудио и видео съдържание. Всичко необходимо, с което да накарате хората да запомнят Вашият бранд и да инициирате у тях желание за диалог. Именно директната комуникация с потребителите е ключът към успеха. Тогава много от последователите Ви ще се превърнат във Ваши клиенти.

А ето и няколко полезни съвета, които е добре да знаете, преди да решите да представите бизнеса си в социалните медии.

1. Планирайте правилно!

Трябва внимателно да определите целите си; да дефинирате отличителните черти на продуктите и услугите, които предлагате; да изберете подходящи подходи за маркетиране; да маркирате каналите, които ще използвате; да имате стратегия за провеждането на този тип маркетинг. Не забравяйте, че правилното маркетингово планиране означава да си поставите точните цели и да начертаете пътя, по който да ги постигнете.

2. Не забравяйте да проучите в кои социални мрежи е най-добре да представите бизнеса си, защото само така ще можете да намерите правилния начин за комуникация.

Стюарт Брит казва, че „да правиш бизнес без реклама, е като да намигаш на момиче в тъмното. Ти знаеш какво правиш, но никой друг не знае”. Рекламата е единственият начин да покажете на хората какво правите, тя е най-добрият инструмент, чрез който можете да предоставите на клиента информация за ползите, които ще получи, закупувайки точно Вашият продукт или услуга. Рекламата Ви трябва да бъде интересна, да има уникална символика и да „грабва“ вниманието с оригинален дизайн. Социалните мрежи Ви дават възможността да правите реклама на своя бизнес и то на много достъпна цена.

И в заключение, нека да изтъкнем и обобщим ползите от присъствието на Вашия бизнес в социалните медии:

– Не забравяйте, че чрез тях Вие изграждате добри и трайни взаимоотношения с клиентите си;

– Популяризирате и рекламирате бранда си; повишавате потребителската лоялност и доверие

– Успешно лансирате новите продукти или услуги, които предлагате;

– Имате възможност директно да получите обратна връзка от клиентите си; гарантирате си разпознаваемост на Вашия бранд и улеснявате откриването си в интернет пространството.

Това, разбира се, са само част от ползите, които можете да получите, ако осигурите качествено присъствие в социалните медии. Последно, но основно, не забравяйте, че маркетинговата стратегия не трябва да бъде само няколко листа хартия, лежащи на бюрото Ви, а Ваш ежедневен работен инструмент.

*Автор: Божидара Дончева

Запиши се за бюлетина ни.

Loading
Loading
popup

Ние ще се погрижим за вашето онлайн присъствие докато вие сте се отдали на заслужена почивка. Нашите летни предложения за дигитален маркетинг и изработка на уебсайт не са за изпускане!

You have Successfully Subscribed!