Как работи алгоритъмът на Facebook за органично съдържание?

За да създава успешно съдържание през платформата, всяка компания трябва да разбира как Facebook класира съдържанието за потребителите. През януари 2018, алгоритъмът на Facebook за органично съдържание се промени драстично. Това влияе върху трафика на Facebook страниците в донякъде негативна насока, давайки предимство на съдържанието генерирано от профили, а не бизнес страници.

Какво представлява алгоритъмът на Facebook за органично съдържание?

Facebook News Feed е съставен от постовете на обектите, с които сме свързани. А те са много! Обекти са нашите приятели, следваните от нас страници, бизнеси, групите, в които членуваме. А Facebook алгоритъмът са изчисленията, които Facebook използва, за да реши какво да покаже в News Feed-a на всеки от нас. Показването на постове вече не е хронологично. Алгоритъмът на Facebook е една система, която помага да се ранкира съдържанието в платформата. Нужен е, тъй като има много съдържание, което се създава на ежедневна база.

Целта на алгоритъма е да даде приоритет и пресее информацията, която потенциално може да бъде видяна от даден потребител по най-правилния начин, така че да задържи вниманието и интереса му. Ако един потребител вижда хаотична и нерелевантна информация в огромни обеми, то той няма да се задържи дълго в платформата. А както знаем Facebook иска точно обратното.

Най-скорошните промени в алгоритъма целят още по-релевантно съдържание за хората – да виждат по-малко реклами, а с приоритет да бъдат публикации и събития от приятели.

4 фактора, който Facebook взима предвид при нареждането на News Feed-a

Facebook нарежда News Feed-a от органично съдържание взимайки предвид четири фактора:

1. Инвентар

Така се нарича цялото налично съдържание, което има потенциал да попадне във „фийда“ на един човек. Това са скорошните публикации от обектите, с които е свързан (постове от приятели, групи или страници, реклами и т.н.). Всеки потребител има различен инвентар и обектите, с които е свързан се класират по различен начин. Тоест страниците във Facebook сами по себе си не могат да бъдат класирани като такива с висок ранк или с нисък. Техният ранк се изчислява за всеки профил поотделно. Например, ако вие се интересувате от дигитален маркетинг и следите нашата бизнес страницата, то вие ще имате силна връзка с този обект и ранкът на страница би бил висок към вас, но нисък към друг потребител, който няма интерес към дигитален маркетинг.

2. Сигнали

Процесът на подбор на приоритетните постове, на база на цялата информация, която Facebook притежава за нас (история и поведение в социалната мрежа). Прекараното време гледайки определен обект или тематика се отчита от алгоритъма като сигнал за интерес и се има предвид след това при ранкирането.

Сигнали са всички харесвания, споделяния, заинтересованост, коментари, прекараното време на външни сайтове, които имат т.нар. „бисквитки“ или Facebook pixel, така че да се проследи към какво проявява интерес клиента. Устройството, с което се работи също има значение, ако е телефон то какъв модел, колко силна е връзката към интернет. От значение е, на кого е публикацията, кога е направена, какви интеракции има и какъв е видът на съдържанието (снимка, видео, текст). Тоест всички детайли и действия, до които има достъп Facebook се отчитат от цоциалната му графика като сигнали, за да може да взема възможно най-правилните решения.

 

Интересен факт – във Facebook няма неутрално действие към даден обект. Всяко действие и бездействие, което предприема потребителят влияе във връзката му с обекта – или ще се увеличи, или ще намалее и ще започне да вижда по-малко информация от него. Например, ако във фийда на човек се появи публикация от дадена марка и той я подмине без да прояви никакъв интерес, то това намалява връзката му с този обект, смята се за негативен сигнал към него, не за неутрален.

 

3. Прогнози

Facebook използва информацията, която е събрал за потребителя, прави прогноза или предположение кое би било интересно и би се харесало на дадения човек. На база на нея решава как правилно да подреди последователността на информацията, съобразявайки се с приоритетите на профила. Прогнозите се опитват да разберат каква е вероятността даденият профил да участва под каквато и да е форма в определена публикация, дали ще е чрез коментиране, споделяне или друго, за да може да бъде задържано вниманието му върху платформата.

4. Резултат

Оценката дадена на всяко съдържание въз основа на другите фактори. Най-високи оценки се дават на постове, които Facebook предполага, че ще са най-ценни и интересни за дадения потребител. Те излизат нагоре в резултатите. Разбира се, това означава, че всеки отделен потребител има различни резултати.

Как да се възползваме от алгоритъмa на Facebook за органично съдържание?

Разбирайки как работи алгоритъмът на Facebook за огранично съдържание и ранкирането му, компаниите могат да се възползват от него по различни начини:

– Генерирането на съдържание, което провокира хората към дискусия, разговор, коментар, споделяне има потенциала да достигне до повече хора и може да се постигне чрез задаване на въпрос, искане на мнение, търсене на съдействие от потребителя. Когато потребителите започнат да говорят под пост в коментарите, Facebook определя съдържанието като по-ценно и го показва на повече хора.

Видео съдържанието във Facebook е с предимство пред нормалната снимка или статия. Добър съвет към компаниите е на всеки няколко публикации да има и видео за подобряване обхвата (reach) на страницата.

– Груповите функции – в последно време Facebook дава преимущество на “групите”. Те обединяват хора с еднакви интереси. Този подход не е приложим за всички компании, но има такива, за които работи успешно.

До скоро компаниите използваха други техники за увеличаване на популярността на публикации – например постове, в които трябва да отбележиш свой приятел, което ангажира и активизира хората. Но след актуализирането на алгоритъма Facebook активно намалява разпространението на подобни постове, считайки ги за недостатъчно смислени.

*Автор: Луиза Христова, специалист “Дигитален Маркетинг”

Запиши се за бюлетина ни.

Loading
Loading
popup

Ние ще се погрижим за вашето онлайн присъствие докато вие сте се отдали на заслужена почивка. Нашите летни предложения за дигитален маркетинг и изработка на уебсайт не са за изпускане!

You have Successfully Subscribed!