4-ри подбрани съвета за бизнесите във Facebook

Има много информация свързана с това как да се прави бизнес във Facebook. На теория звучи лесно, но на практика нещата са по-различни. Въпреки че всяка компания е различна и е трудно да се дадат общовалидни  съвети за подобряване на присъствието, има няколко неща, които са доста широко приложими и независимо от нишата, в която оперирате прилагането им би донесло полезен ефект.

1. Предлагайте ползи, а не продукт. Съдържанието, което се публикува да не бъде само продуктово ориентирано.

Потребителите все повече изпитват недоверие към рекламите и техните послания. Ако се публикува само продуктово съдържание, то може да бъде прието от потребителя като нон стоп реклама, без да виждат и извличат от нея полезната за тях информация. Доверието от страна на потребителя е най-ценната валута и тази, която се печели най-трудно. Потребителят е залят от толкова много информация, реклами и съдържание, твърдящи,  че всеки продукт е най-подходящия за него и с право е станал мнителен и подозрителен. Именно за това понякога пренебрегваме съдържание, което звучи прекалено продуктово и рекламно. Просто с времето сме се научили да го игнорираме.

Не правете грешката да правите съдържание, с което да звучите като прехвалена реклама, защото няма да спечелите доверие по този начин. То се печели с показване на експертиза в областта, загриженост и ненатрапчиво, но убедително показване на конкурентните предимства на продукта/услугата. Предлагайте решения на евентуални проблеми, с които знаете, че клиентите се сблъскват.

Продуктовите постове са задължителни, но не бива да използваме само тях. Трябва да присъстват различни интересни теми, съчетавайки полезна информация, развлечения, игри и промоции. Едни от най-успешните видове публикации са тези от промоционален характер, постове със съвети, идеи и предупреждения, забавни, вдъхновяващи, тривиални и провокативни постове, обучаващи и даващи знания и практическа стойност, цитати и постове с игри.

2.Автентичност и собствен стил 

Какво съдържание е подходящо за вашия бизнес във Facebook?

– Всяка компания трябва да бъде автентична и да има свой собствен тон и стил на говорене с потребителите и да го поддържа през цялата комуникация.  Дали той ще е професионален, приятелски, закачлив или хумористичен зависи от бранда. Съдържанието също трябва да бъде автентично.

– Полезно за всеки бранд е да направи списък с ключови думи свързани с марката и да ги използва в публикациите си. Така потребителите в даден момент започват да ги свързват с бранда. Поради същата причина е добре да се изберат няколко емотиконки, които са консистентни с бранда и те да станат част от него. Най-добре да не бъдат използвани повече от 4 емотикони на пост.

– Добре е да се спазва определена регулярност на постовете на бранда, например 2 поста на ден или 5 качествени публикации на месец. Отново зависи от типа компания и как е решила да се позиционира. Публикациите да се правят в правилното време на деня според тематиката и вида на бранда. Например ако става дума за алкохолен бранд не е удачно да се генерира съдържание рано сутрин и т.н. 

Това прави съдържанието консистентно, а от там и бранда. Имиджът на компанията се формира от онлайн присъствието – иначе казано, „Вие сте това, което публикувате”. 

3. Подтиквайте към действие. Започнете с въпрос?

Постарайте се съдържанието да генерира действие. Добър вариант е да се създава съдържание, което провокира хората към дискусия и ги кара да участват в коментари. Генерирането на постове, които провокират разговор, коментар, споделяне имат потенциала да достигнат до повече хора. Това е така защото алгоритъмът на Facebook приема такова съдържание като по-ценно и го показва на повече потребители.  Дискусия може да се постигне чрез задаване на въпрос, искане на мнение, търсене на съдействие от потребителя. Правилно е въпросът да стои в началото или в края на публикацията. Постове с въпроси генерират до 92% повече коментари. Добра практика е и лимитирането на отговорите до една, две, три или няколко думи.

Ако се цели генериране на споделяния може да се напише твърдение, цитат, в който хората се припознават и биха го споделили като свой. 

Различни бутони, които подтикват към извършване на определено действие като “Регистрирай се сега”, “Виж нашата промоция” и др. също създават ангажираност към вашия бизнес във Facebook.

4. Разнообразни формати

Фокусирайте се върху различните типове съдържание. Недейте да използвате само изображение с текст. Да, този формат е изключително успешен, но използвайки само него изпускате важни аудитории, например потребители които гледат главно видеа. Видео гледащите са една голяма част и се увеличават стремглаво. Видеото в момента е един от най-успешните формати. Правете кратки видеа задължително със субтитри, защото доста от хората ги гледат без звук. Съчетавайте снимки, видеа, live видеа, сторита, анкети, линкове към статии, игри, карусел или слайдшоу реклами.

И не на последно място – ЕКСПЕРИМЕНТИРАЙТЕ! Разберете какво работи за вашия бизнес във Facebook.

*Автор: Луиза Христова, специалист “Дигитален Маркетинг”

 

 

Запиши се за бюлетина ни.

Loading
Loading
popup

Ние ще се погрижим за вашето онлайн присъствие докато вие сте се отдали на заслужена почивка. Нашите летни предложения за дигитален маркетинг и изработка на уебсайт не са за изпускане!

You have Successfully Subscribed!